Els Xiprers

Temps de migdia

Alimentar-se a l’escola

DinantXiprers

Alimentar-nos no és només cobrir unes necessitats fisiològiques, sinó que aporta salut, fomenta criteris de consum, l’aprenentatge d’habilitats socials i és una realitat socialitzadora. La tria de cada aliment que ens mengem, tenint en compte tot el procés des de la seva producció, transformació, distribució i elaboració, és una aposta per models més o menys respectuosos amb l’ambient i més o menys justos amb la societat i el món.

El migdia es valora com un espai/temps important, que forma part de l’educació integral dels infants tant des del punt de vista social com emocional, on cal tenir cura que els nens i nenes siguin feliços i a la vegada que vagin sent cada cop més autònoms, sentint-se el menjador com un espai propi. El menjador ha de proporcionar nutrients alimentaris i emocionals.

ProductesMenjador

Dovella Serveis Escolars és l’empresa que s’ocupa de la cuina a l’Escola Els Xiprers, i juntament amb la comissió de menjador, vetlla per l’elaboració d’un menú ecològic, saludable, de proximitat i de temporada. La majoria dels aliments que oferim als infants són biològics (fruita, verdura, hortalisses, llegums, cereals i lactis) i la fruita i la verdura sempre són de temporada i sempre que sigui possible de proximitat, de manera que requereixin el mínim transport i afavoreixin els productors ecològics locals. Disposem de menú ordinari, vegetarià i específics segons al·lèrgies i intoleràncies.

En aquests darrers temps s’han realitzat les següents millores:

 1. La major part de les coccions són bullits, guisats, a la planxa o al forn (restringint els fregits a un cop al mes).
 2. Amanim amb oli d’oliva verge, primera premsada en fred.
 3. Hem eliminat les olles d’alumini que s’han substituït per les d’acer inoxidable, eradicant així un material que resulta altament tòxic quan està en contacte amb aliments a altes temperatures. En aquesta línia, els entrepans de dies especials també es serveixen embolicats en bossetes de paper evitant el paper d’alumini.
 4. Hem introduir, dos cops al mes, el peix fresc que ens serveix directament un pescador.
 5. Considerem la importància de la proteïna en etapes de creixement, però conscients de l’excés de proteïna animal en l’alimentació dels infants i adults, hem reduït un plat a la setmana de proteïna animal buscant l’equilibri nutricional amb una bona combinació de proteïna vegetal.
 6. Per continuar reforçant el valor que aporta al sistema immunològic la varietat en l’alimentació, s’ofereix una ingesta variada de diferents cereals.

A la cuina, es fa separació selectiva de residus i part de la matèria orgànica s’aporta al compostador de l’escola per l’elaboració de compost per l’hort.

El menjador està atès per monitors i monitores contractats directament per l’AFA que garanteixen un seguiment dels objectius educatius plantejats. L’equip de monitors i monitores segueix un procés d’acció-reflexió que té en compte l’oferiment de menjar saludable i de bona qualitat i afavoreix un ambient acollidor, harmònic, afectiu i de convivència que possibiliti el plaer de menjar.

La comissió de menjador juntament amb els monitors i l’empresa Dovella Serveis Escolars és l’encarregada de gestionar el projecte del menjador. La comissió de menjador està en continu creixement i està oberta a noves propostes i a la participació de noves famílies de l’escola.

Més informació: menjador@elsxiprers.cat

Torneig de futbol verd

El Torneig Verd, s’organitza des del curs 2014/15. Es tracta d’una activitat esportiva dinamitzada per l’Arnau, un dels monitors de l’escola, amb el suport de la resta de l’equip. Neix de la inquietud d’aprofitar l’esport com a eina educativa en valors, així com de la necessitat de fomentar el respecte entre els jugadors i jugadores i facilitar el màxim la participació.

El pati del migdia és un moment d’esbarjo i joc lliure molt valorat pel infants de l’escola, però com és habitual, també hi sorgeixen conflictes. En el cas del futbol, per exemple, el camp l’ocupen més sovint els infants més entusiastes d’aquest esport. L’organització del Torneig de futbol verd és, per tant, una oportunitat per educar els infants a través de la pràctica del futbol i permetre que un major nombre de nens i nenes facin ús del camp de futbol.

La filosofia de l’activitat parteix del projecte anomenat “Juga Verd Play”, que promou una visió diferent de la competició ja que es valoren tots els agents implicats: jugadors, entrenadors i públic. La puntuació dels equips s’obté a partir de la valoració de tots els agents implicats, i d’aquest tasca se n’ocupa l’àrbitre.

En el cas d’Els Xiprers, s’ha fet una adaptació a partir del “Juga Verd Play” que ha resultat en la següent organització:

 1. Els equips inscrits han d’estar formats per cinc alumnes de 3r a 6è, no poden repetir més de dos companys d’un mateix curs i com a mínim, hi ha d’haver un infant de cada curs.
 2. Els gols materialitzats pels infants de 3r tindran un valor doble.
 3. Les jugades col·lectives on hi participin tots els membres de l’equip també tindran valor doble.
 4. Les salutacions abans i després de cada partit es valoraran positivament en el resultat final de la competició, així com preocupar-se pels companys que es facin mal en situacions concretes del joc.
 5. Les faltes de respecte, no saludar als companys/es o tenir actituds no esportives es valoraran negativament, restant puntuació a la classificació final.

Des del primer moment l’activitat ha tingut molt bona acollida entre els infants de l’escola. És fàcil veure els infants corrents pel pati buscant companys d’altres cursos i preguntant si ja tenen o no equip pel torneig o fins i tot, fitxant a companys d’equip per a propers tornejos.

Els monitors i monitores valoren molt positivament la participació i la implicació dels infants, i això els empeny a seguir apostant per aquesta activitat curs rera curs, amb la seguretat que seguirà sent engrescadora i atractiva per a tots i totes.

Més informació: monitors@elsxiprers.cat

Deixa un comentari